Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

26.7.05

Ziegler syttyy loistamaan

Googlaajat näkyvät hakeneen sivuiltani Jussi Ziegleriä, mainiota uutta laulajaa, jonka suoritusta Merikanto-laulukilpailuissa arvioin parilla sanalla muutama viikko sitten. Syy kiinnostukseen on tietenkin se, etä Merikanto-kisojen kakkonen Ziegler kirkasti mitalinsa kultaiseksi eilen Kangasniemen laulukilpailuissa.

Saavutus on hyvä, ja ansaittu. Ziegler on vahva laulaja, joka lienee vienyt voiton nimenomaan esityksensä voimakkuudella ja tulkintojen väkevyydellä - ja on hänellä myös kauniisti soiva äänikin. Kun ääneen kehitetään vielä lisää sävyjä - etenkin hiljaisia sävyjä - niin meillä on valmis baritonitähti. Jorma Hynnisellä alkaakin jo olla ikää... (vertaus Hynniseen tulee mieleen paitsi äänen, myös Zieglerin ulkoisen olemuksen tähden...)

Kangasniemen kisa oli varsin korkeatasoinen. Se oli ehdottomasti tasokkaampi ja laulajille vaativampi kuin tuo edellä mainittu Merikanto-kilpailu. Nyt käy kuitenkin auttamatta niin, että koska Merikanto-kisa televisioitiin ja Kangasniemeä ei, on kilpailujen painoarvo julkisen sanan keskuudessa nurin päin. Television voima on melkoinen.

Muuten olen sitä mieltä, että laulukilpailuja on hauska seurata. Tunnelma on tiheä, yleisö kannustaa kilpailijoita innokkaasti ja vilpittömästi.

Kangasniemi-salissa oli kyllä liiankin tiivis tunnelma, väkeä oli enemmän kuin tuoleille mahtui istumaan. Jotkut väläyttelivät mahdollisuutta siirtää kilpailu vastaisuudessa läheiseen kirkkoon; mutta se ei kuulemma käy mm. siitä syystä, että kyseisen kirkon (nuorehko naispuolinen) kanttori ei suvaitse minkäänlaista maallista musiikkia kirkossaan. Tämän ovat monet hääjärjestäjätkin saaneet karvaasti kokea - suunniteltuja ohjelmia on jouduttu perumaan viime hetkellä.

Että tämmöistä, nykyaikana. En osaa arvostaa tuommoista kanttoria, en hänen vakaumustaan enkä hänen "jumalaansa".