Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

27.7.05

Punainen heinäkuu

Mainio idea tuo radio Ylen Ykkösen punainen heinäkuu!

Neuvostoliitto ja Venäjä ovat olleet heinäkuun mittaan monipuolisessa läpi-, sivu- ja vastavalaistuksessa. N-Liiton aikaisten ohjelmien uusinnat ovat olleet varsin hykerryttäviä - eivätkä suinkaan pelkästään jälkiviisaassa mielessä: "voi kauheeta minkälaista se kommunismi oli..." Vaikka antaahan historia aihetta kauhistelullekin, toki.

Suosikkiohjelmiani ovat olleet Eeva Luotosen Venäläiset viisaat, uusintana viime vuodelta. Professori Pekka Pesonen on aivan mahtava radiokasvo, hänellä on suunnattoman laajat tiedot ja kyky ilmaista asiansa selkeästi ja eloisasti. Useita radiosarjan jaksoja kuultuaan tuntee todella olevansa perillä venäläisestä ja neuvostoliittolaisesta kirjallisuudesta.

Olen pitänyt myös Jukka Mallisen sananselityksistä, joskin Mallisen ääni ja jurniva puhetapa ei sovi radioon parhaalla mahdollisella tavalla.

Yksi suurimmista Punaisen heinäkuun ilonaiheita oli J.P.Pulkkisen toimittama ohjelma Punakoneesta, Neuvostoliiton legendaarisesta jääkiekkomaajoukkueesta, joka hallitsi kaukaloita ylivoimaisesti silloin kun me olimme lapsia. Rauno Korpi oli erinomaisen analyyttinen ja näkemyksellinen haastateltava.

Ohjelmassa tuli hyvin selkeästi esiin sekin, että toisin kuin äkkinäiset ajattelevat, se konemaisesti pelaava maajoukkue oli Kanada, ei suinkaan CCCP. Neuvostopelureitten ylivoima perustui pitkälti liikkumiseen, luovuuteen ja paikkojen vaihtoihin, kun taas Pohjois-Amerikan voimaäijät yrittivät vain runnoa kiekkoa maaliin.