Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

28.6.05

Woody ja West Wing päällekkäin

Videot kuumiksi illalla: Kaksi amerikkalaisen av-kulttuurin suosikkiani, West Wing ja Woody Allen ovat Suomen telkkarissa yhtä aikaa. Yle näyttää klo 23.20 elokuvan Sweet and Lowdown, ja täsmälleen samaan aikaan alkaa Nelosella West Wingin uusin jakso.

Sweet and Lowdown (1999) kuuluu Woody myöhäistuotannon parhaimmistoon. (Oman luokitukseni mukaan Woodyn myöhäistuotanto alkaa hänen viimeisimmän mestariteoksensa, Deconstructing Harryn (1997) jälkeen). Sean Penn lahjakkaana mutta niljakkaana muusikkona on kerta kaikkiaan herkullinen, ja myös musiikki toimii hienosti, vaikka jazz-makuni suuntuatuu varsinaisesti pari vuosikymmentä myöhempään aikaan.

Toisin kuin monet luulevat, en palvo kritiikittä kaikkia Woodyn elokuvia. Suurin osa viimeisimmistä ei ole kovin hyviä: Small Time Crooks (2000), Jadeskorpionin kirous (2001) ja Hollywood Ending (2002) ovat enintään keskinkertaisia leffoja. Niiden myötä rupesin melkein pelkäämään, että Woody on menettämässä otteensa tykkänään.

Mutta eipä menettänytkään. Anything Else (2003) on taas erinomaisen hauska ja kulkeva elokuva neuroottisita newyorkilaisälyköistä. Kun semmoisia tarinoita tehdään hyvin, niitä ei väsy katsomaan. Tälle eloluvalle antaa erityistä hohtoa, että näimme sen Rouvan kanssa ensimmäistä kertaa Roomassa, jossa olimme häämatkalla lokakuussa 2003. Onneksi tarjolla oli italiaksi dubatun rinnalla myös originaaliversio!