Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

1.7.05

Satiirikko Salminen

Arto Salminen on yksi Suomen kiinnostavimmistä kirjailijoista. Hän on hiipinyt tähän asemaan vaivihkaa, vaikuttaen ensin marginaaliselta provokaattorilta.

Provokaattori Salminen onkin, mutta ei provokaation itsensä tähden. Hän on satiirikko, jonka ruoska viuhuu sattuvasti pitkin nykyisen maailmanmenon teennäistä selkäpiitä. Lukekaa romaani Lahti! Harvoinpa kaupankäynti on kuvattu niin sattuvasti sodaksi, ja sota kaupankäynniksi. Kun Salmisen kuvaamat sotaherrat puhuvat logistiikasta ja luonnollisesta hävikistä, tulee lukijalle todella kylmä. Tämmöisessä maailmassa me elämme.

Salmisen syksyllä julkaistavasa romaanissa Kalavale on kuvauksen kohteena tosi-tv ja siihen liittyvä nöyryytyksen ja ahneuden aura. Ennakkokappaleen luettuani voin vakuuttaa, että Suomi on saanut Salmisesa oman Ben Eltoninsa. Eltonin satiiri Tappavan kuuluisa on terävä ja osuva tosi-tv -romaani, eikä Salminen jää hänestä vähääkään jälkeen. Ainakin suomalaiselle lukijalle Arto Salminen saattaa olla jopa parempi, sillä hän kuvaa sitä, minkä me näeme omassa lähiympäristössämme, joka päivä, valitettavasti.

Tästä tuli tämmöinen mainospuhe, mutta tulkoon. Salminen ansaitsee sen.