Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

14.4.05

Sujuvaa, arkista viihderealismia

Näyttelijä-käsikirjoittaja Mikko Reitala on ryhtynyt kirjailijaksi. Esikoisromaani Päähenkilö on sujuva mutta varsin tyhjänpäiväinen kertomus nuoresta miehestä, joka hukkaa elämänsä suunnan.

Romaania lukiessa tulee semmoinen olo kuin katsoisi telkkarisarjaa. Tässä ovat nämä ihmiset, heille tapahtuu nyt näitä asioita, ja ihmisten välisiin suhteisiin kätkeytyy tämmöinen yllätys. Eikä se mieleen tuleva tv-sarja ole viimeisen päälle laadukas Tahdon asia, vaan pikemminkin jokin Kotikadun tapainen, sellainen, jossa ihmissuhteet ovat kaikki kaikessa, eikä katsojaa/lukijaa haluta rasittaa taiteellisilla haasteilla.

Viihdekirja siis, kaikessa realistisuudessaan. Nykyviihde ei ole välttämättä eskapistista vauhtimeininkiä, jossa jahdataan roistoja vuoristossa tai rakastutaan Välimeren rantamilla. Myös arkirealismi on kirjallisuudessa yhä viihteellisempää, kielellisesti simppeliä tunteiden ja juonenkäänteiden kuvailua.

Tarkennan vielä sen ven verran, että luin tuon Reitalan kirjan ihan mielelläni. Paljon mieluummin luen kielellisesti simppeliä tunteiden ja juonenkäänteiden kuvailua kuin tekotaiteellista kakkaa, jota sitäkin toisinaan kirjallisuutena julkaistaan.