Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

13.4.05

Paimenet

Veikko Aaltosen elokuva Paimenet on hyvä dokumentti uskonnosta ja kirkon käytännön toimista. Siinä seurataan pappien työtä Helsingin Kalliossa. Pappien lisäksi elokuvassa tavataan myös ns. tavallisia Kallion asukkaita.

Tavallinen nuoripari järjestää tavalliset ristiäiset, joissa veisataan tavallisia virsiä. (Lapsi ei saa tosin saa tavallista nimeä, vaan ensimmäiseksi etunimeksi tulee Tuli. Yhteensä Suomessa on rekisteröity Väestörekisterieskuksen mukaan 12 Tuli-nimistä henkilöä, 7 mies- ja 5 nasipuolista.) Hautajaiset ovat perikalliolaiset - uurnaan pannaan Arska, ja tilaisuuden jälkeen pappi on Arskan kavereitten kanssa kaljalla yhdessä kalliolaisessa kapakassa.

Syvimmän vaikutuksen elokuvassa tekee vanha Katri. Yksinäinen vanhus puhuu kauniisti omasta häpeästään - hän häpeää sitä, että hänellä on lämmin koti ja pehmeä vuode, toisin kuin pakolaisilla ja muilla, joilla on tälläkin hetkellä kylmä, nälkä ja hätä.

2 Comments:

At ke huhtik. 13, 08:30:00 ip., Anonymous Wilfred kirjoitti...

Varokaa, mr kulttuuria ja urheilua! Nimimerkkinne suoja rakoilee. Jos joku ihailee karuutta - niin viitteellisiä teatterilavasteita kuin sitten ,kuten tässä, pienen ihmisen arjen karuutta - ja toisaalta vanhoja naisia, niin kyseessä ei voi olla kukaan muu kuin Jukka Jukanjukan Jukka Kajava. Oletko sä kajava, aikuisten oikeesti?

 
At ke huhtik. 13, 10:13:00 ip., Blogger Kulttuuria ja urheilua kirjoitti...

Ah, arjen karuus ja vanhat naiset! Niitä on hyvä ihailla! Ihailen myös kommentoijan kavaluutta - mutta vaikka ansa on etevästi laadittu, en lankea siihen. En paljasta olevani Jukka Kajava!

 

Lähetä kommentti

<< Home