Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

23.9.05

Yllättävä maailmanselitys

Tiedättekö, miksi Israelin jumalan nimi on Jahve? No siksi, että 2030-luvulla elänyt amerikkalainen astronautti Jeff joutui aikavääristymään ja ilmaantui 1400-luvulla eaa. eläneen Ibramin näköpiiriin.

Myös Jeesus hedelmöitettiin 2000-luvun välineillä. Samainen aikavääristymä heitti amerikkalaisen lääkärin Gabrielan Nasaretiin, ja hän ruiskaisi Mariaan ystävänsä Andy Coppolan säilykespermaa. Alun perin Andy oli suomalainen Antti Kopola Kiuruvedeltä.

Nämä asiat on kerrottu Anssi Asunnan romaanissa Kolmas aikakirja. Asunta on eläkkeellä oleva kuvismaikka ja taiteilija, joka on kirjoittanut Raamatun uudelleen siitä näkökulmasta, että kaikki ihmeet ovatkin 2000-luvun teknologian sovelluksia. Ydinkäyttöiset sukkulat toden totta saivatkin kulmakarvat koholle muinaisessa Lähi-Idässä, ja taskulamppukin oli aika kova juttu.

Romaani ei ole mikään parodia eikä iloittelu, vaan tempoltaan rauhallinen spekulaatio. Se ei ole myöskään hullummin kirjoitettu; kirjaa tekee melkein mieli suositella.

Ja on Kolmannella aikakirjalla toki kriittis-parodinen ulottuvuutensakin. Se käy ilmi vimeistään silloin, kun USA:n presidentti kuulee, että amerikkalaiset ovat mukana Jeesuksen hedelmöittämisessä. Tieto johtaa välittömään päätökseen: näin tärkeä mies on ehdottomasti haettava menneisyydestä 2000 luvulle, ja hänelle on annettava paras mahdollinen amerikkalainen koulutus.

Näin myös tehdään. Se selittääkin Raamatun juoneen jääneen aukon: vihdoinkin paljastuu, mitä
Jeesus teki 12. ja 30. ikävuotensa välillä.