Eliitin lajit
Tennis on vanhastaan nähty rikkaitten harrastuksena. Perusklisee tennisharrastajasta on ikävystynyt, pyntätty amerikkalainen johtajanrouva, joka menee tennistunnin päätteeksi sänkyyn ruskettuneen ja lihaksikkaan tennisopettajansa kanssa.
Suomessa tennisharrastuksella on mm. Jorma Ollilan kasvot.
Sama asetelma toistuu Pirkko Saision uutuusnäytelmässä Virhe, jossa mainostoimiston varapomo ja mahtiasiakkaan omistajan poika lyövät keskiviikkoiltaisin palloa ja yrittävät samalla sopia isoista järjestelyistä.
Samalla näyttämöllä, Kansallisteatterin isolla, esitetään myös Kuningas Learia. Siinä puolestaan golfilla on keskeinen rooli. Gloucesterin herttuako se oli vai kuka, joka mätkii palloja koloon. Golfmaila on vallan ja varakkuuden symboli siinä missä tennismaila nuorekkuuden ja nousujohteisuuden.
Kuinka paljon näillä kliseillä lienee tekemistä todellisuuden kanssa? Käsittääkseni tennis on mainettaan vähemmän elitistinen laji - mutta niin on myös golf: ainakaan JOKAINEN golffari ei ole tärkeilevä äkkirikas tahi puuskuttava isorikas, vaan tunnen myös muutamia duunaripohjalta golffaavia.
Lopuksi: Saision näytelmä on muuten hyvä, mutta terminologiasta huomaa ettei kirjoittaja ole täysin sisällä urheilussa. Tenniksen harrastajat sanovat näytelmässä: "rystylyönti yläkierteellä vasempaan takakulmaan". Ei noin puhuta; tutummalta kuulostaisi "yläkierteinen rystylyönti". Ja mikä ihme on vasen takakulma? Mistä katsoen vasen? Tarkoitettaneen joko vastustajan kämmen- tai rystykulmaa.
3 Comments:
”Tennis on vanhastaan nähty rikkaitten harrastuksena.”
No kun tennis ON vanhastaan ollut rikkaitten harrastus. Onko vieläkin? No ei ehkä enää sillä tavalla, mutta moni pelaaja varmaan toivoisi maineen säilyvän.
”Perusklisee tennisharrastajasta on ikävystynyt, pyntätty amerikkalainen johtajanrouva, joka menee tennistunnin päätteeksi sänkyyn ruskettuneen ja lihaksikkaan tennisopettajansa kanssa.”
Tuon ”peruskliseen” muotoilit ihan itse noin hölmöksi saadaksesi pontta omalle näkemyksellesi, jonka mukaan tennis on varmaan varsinainen työläisperheen perushupi. Lauletaanhan siinä työväenlaulussakin, että ”Nälkä lähtee pelatessa/tenniksessä nälkä lähtee”.
”Suomessa tennisharrastuksella on mm. Jorma Ollilan kasvot.”
Vrt. edellinen.
”Käsittääkseni tennis on mainettaan vähemmän elitistinen laji - mutta niin on myös golf: ainakaan JOKAINEN golffari ei ole tärkeilevä äkkirikas tahi puuskuttava isorikas, vaan tunnen myös muutamia duunaripohjalta golffaavia.”
Herranjestas, eikös tämä ala olla jo vanha vitsi. Jos tunnet myös hevospooloa duunaripohjalta pelaavan, niin se varmaan demokratisoi senkin lajin? Eipä ole huvipurseilu Monaconlahdellakaan ökyrikkaiden hommia, kuten yleisesti ja virheellisesti väitetään: kuulemma yksi Pesonen Inkeroisista ajelee siellä omalla kolkytmetrisellä, ja ihan kansakoulupohjalta.
Mutta paha on, että Saision tennisterminologia menee noin pahasti rystykulman takaa ohi. Tai minusta Saision kannalta ihan hyvä, jos niin menee. Saivartelusi rystylyönneistä lienevät sitä paljon puhuttua ironiaa, joka tunnetusti on vaikea laji?
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Parahin Anonymous,
mukavaa kun viitsit kommentoida.
En rupea selittelemään, teksti puhuu puolestaan. Totean vain tämän: urheilulajeilla on kosolti kulttuurisia sivumerkityksiä. Ei ole sama, pelaako näytelmän henkiö lätkää vai biljardia, tai sählyä vai bridgeä.
(En toki väitäkään tämän olevan mikään häkellyttävä oivallus.)
Havaintoni Saision rystylyönnistä ei ole ironiaa. Tarkoitus on vain sanoa, että toisinaan jonkin alan terminologia menee kirjailijalta vain sinnepäin, koska kirjailija ei voi tietää kaikkea. Eikä tarvitsekaan; mutta silloin bloginpitäjät saavat huomauttaa.
Lähetä kommentti
<< Home