Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

8.9.05

Auschwitz vai Ausschwitz?

Miten Auschwitz kirjoitetaan? Oletan, että yhdellä ässällä, se näyttää tutummalta; äskettäin ilmestyneessä Eric-Emmanuel Schmittin romaanissa Nooan lapsi näkyy kuitenkin olevan käytössä kaksi ässää.

Muilta osin pikku kirja on mainio ja sympaattinen. Tapahtuma-aikana ovat vuodet 1942-44, ja näkökulma pienen belgialaisen juutalaispojan. Poika pelastuu natseilta katolisen hyväntekijän, isä Ponsin avulla.

Olen havainnut monen kirjanystävän harrastavan toista maailmansotaa, ja etenkin natsien teot ovat useille suorastaan pakkomielle. Eräskin pankinjohtaja, 60-luvulla syntynyt mies, näkyi kyselevän yhtenä päivänä salakähmäisesti Hiltusen divarissa, "olisiko hänelle mitään". Sikäli kuin ymmärsin oikein, kyse oli keräilyn kohteena olevasta keskitysleirikirjallisuudesta.

Niin, piti sanomani, että tämä Schmittin pikku kirjanen olisi oivaa luettavaa leirien kauhuilla mässäilijöille. Se kysyy hyviä kysymyksiä ihmisyydestä ja hyvyydestä ja pahuudesta ja uskonnoista paneutumatta tarkkoihin kuvauksiin kidutuksesta ja nöyryyttämisestä.

(Ei pidä ymmärtää väärin. En väitä, että keskitysleirikirjojen harrastava ihminen olisi jotenkin brutaali tai karkea. Älysin vain Schmittiä lukiessa, kuinka kauniilta hyvyys , kun sen taustana on kammottava pahuus."