Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

10.8.05

Viini ei huonone viikossa

Ällistyttävä elämys.

Olin toki tiennyt, ettei avattua viinipulloa tarvitse juoda heti, ellei välttämättä halua (usein kyllä haluaa). Tiesin, että kun pullon pumppaa tyhjäksi ilmasta ja panee sen jääkaappiin, se säilyy hyvänä monta päivää.

Eilisiltainen kokemus - lasi vuosikerran 1999 Larochen 1er Cru Chablista - oli silti kertakaikkiaan yllättävä. Pullo oli avattu 7 päivää aiemmin ja puolittain unohtunut jääkaappiin; ja viini oli lähes samassa kunnossa kuin avatessa. Oli se toki menettänyt hivenen terävintä hapokkuuttaan, lievä latteus vallitsi, mutta perusluonne oli tallella, pyöreä hedelmäisyys ja pitkän pullokypsytyksen tuoma aromaattisuus.

Kerralla on kiva juoda enemmän, se on totta. Mutta näin, pitemmän ajan kuluessa, samasta arvopullosta saa kyllä enemmän irti, useampia elämyksiä.

4 Comments:

At to elok. 11, 11:38:00 ap., Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Näin on, viini kestää kyllä. Jos kyseessä on tamminen (tammitettu) viini, parin viikkoa avatussa ja puolityhjässä pullossa korostaa hieman vaniljaa ja myöhemmin puuta.

Toinen sommeliermyytti, jonka olen havainnut pelkäksi hysteeriseksi höpinäksi, on viinin sakan poistamisen tärkeys dekantoinnilla (tässäpä mallilause vaikkapa sinne Oriveden kirjoituskurssille - enpä laita vieläkään pistettä, muuten).

Ei haittaa vaikka '91 Pichon Longueville-himo yllättää, etkä ole asettanut viiniä pystyasentoon vuorokautta ennen h-hetkeä: dekantoit minkä dekantoit, viini on hyvää pienestä sakasta huolimatta. Eihän kukaan kahvi- tai viiniporoja lusikalla suuhun mätä muutenkaan.

 
At to elok. 11, 04:05:00 ip., Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ällistyttävää todella! Suorastaan järisyttävää! Tänä huonojen uutisten aikana on riemastuttavaa kuulla, että viini ei huonone viikossa. Tähän astihan on aina sanottu, että ”huononee kuin viini vanhetessaan”, mutta taas romuttui yksi myytti.
Turhaan olen siis tähän asti kaadellut juomatta jääneitä premier cru –pullojen persuksia viemäriin.
Mahtaakohan sama kikka toimia myös pilseniläistyyppisiin kevyesti humaloituihin pohjahiivaoluisiin? Tölkistähän on helppo puristaa ilmat pois, sitten vaan ilmastointiteipillä aukko umpeen?

 
At pe elok. 12, 12:10:00 ip., Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Niin tai muijiin! Jos on kerran höylännyt sillai puolittain mutta sitten myöhemmin viikolla tekee mieli, niin säilyisikö mihnu tallessa, jos pumppaisi tyhjäksi ja löisi Vacupilha-tapin sisään? Jääkaappiin ei auta kyllä säilöä, voi mennä turhan kylmäksi.

 
At pe elok. 12, 12:20:00 ip., Blogger Kulttuuria ja urheilua kirjoitti...

Alkuperäistä viestiä mukaillen: "Näin samasta arvopilhasta saa enemmän irti, useampia elämyksiä viikossa!"

 

Lähetä kommentti

<< Home