Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

4.10.05

Lisää Kafkaa

Ei siinä kaikki, että Göteborgissa on Kafka-ooppera; samaan aikaan Folkteaternissa pyörii Kafkan Oikeusjutusta dramatisoitu musikaali. Sekin piti tietysti mennä katsomaan.

Ja kelpasihan tuota seurata. Musiikin esitti yksi Pohjoismaitten parhaista big bandeistä, Bohuslän big band, jolle oli kirjoitettu eloisaa ja vahtelevaa musiikkia: Fellinin elokuvat mieleen tuovaa sirkusmusaa, Cabaret-tyyppistä musikaalia, bluesia, jazzia.

Musikaali oli tietysti tyystin erilainen kuin ooppera - mutta toisaalta se ei ollut; musiikissa oli etäistä sukulaisuutta, ja etenkin tyylien sekoittuminen ja tunnelman vääristyminen aika ajoin irvokkaaksi oli yhteistä. Kuten sekin, että päähenkilön kohtaama ahdistus taipui silloin tällöin ilkamoivaksi komiikaksi.

Päähenkilö Josef K:n esittäjä Anders Granell oli varsin hyvä, ja nuori Divina Sarkany lauloi pienen mutta näyttävän sivuroolinsa upealla äänellä. Moni muu esiintyjä oli sitten pikemminkin näyttelijä kuin laulaja, mutta musikaalissa kaikkien pitää kuitenkin laulaa...

Näyttämönä oli siis Folkteatern, ja se oli nimensä mukaisesti sympaattisen kansanomainen. Yleisössä oli ihan oikea duunarileima, ja kanttiinissa myytiin arkisia voileipiä ja kahvia pahvimukista. Rento mutta laadukas taide-elämys.