Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

3.5.05

Mahtava televisiolaji

Snookerin MM-kilpailut huipentuivat eilen finaaliin, jossa Shaun Murphy voitti Matthew Stevensin erin 18-16. Nyt väsyttää, sillä valvoin, vapun jättämistä univeloista huolimatta, matsin loppuun saakka. Kyllä kannatti, snooker on mainiota tv-viihdettä, jonka Eurosport osaa välittää ammattitaitoisesti ja tyylikkäästi.

Snookerin vetovoimaa voi kuvata näinkin: alkuillasta tuli telkkarista yhtä aikaa Suomen ja Ukrainan välinen lätkäottelu ja snookeria. Valitsin henkevän ja hiljaisen biljardin, jonka rinnalla lätkä on suorastaan epämiellyttävän meluisaa sähläystä.

Ei pidä ymmärtää väärin, kyllä minä jääkiekkoa seuraan (suurella sydämellä!), mutta tuo Suomi-Ukraina ei tuntunut tällä kertaa kovin tärkeältä. Suomen voitto näytti selvältä, ja selvähän se sitten lopulta olikin.

Ennestään tuntematon Shaun Murphy siis voitti snookerin maailmanmestaruuden, hieno juttu. 22-vuotias, vauvankasvoinen kaveri pääsi finaaliin karsintojen kautta ja yllätti kaikki. Pidän hänen tyynestä ja nopeasta pelirytmsitään, ja rohkeudesta: siitä vaan pitkien pussitusten kimppuun!

Varsinainen suosikkini snooker-maailmassa on Ronnie O'Sullivan. Siinä vasta hieno mies, nopea ja sulava pelaaja, rennon ja hauskan oloinen kaveri muutenkin. Näin nämä fanisuhteet Eurosportin näyttämiin biljardinpelaajiin muodostuvat: miesten olemuksen ja pelityylin perusteella. Siksi en kannata luihun koulukiusaajan näköistä Matthew Stevensiä enkä yrmeää Stephen Hendryä. Vanha mestari Steve Davis on symppis etenkin siksi, että hänen tukkansa ohenee juuri samoista kohdista kuin minunkin.