Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

28.4.05

Toscan lumoissa

Minusta tulee yhä innokkaampi Puccini-fani. Eilinen Tosca Kansallisoopperassa vain syvensi innostustani.

Tosca on draamana yksi oopperataiteen jäntevimmistä, ja musiikki tukee draamaa täydellisesti. Toscan ja Cavaradossin aariat ovat perin kauniita, ja Scarpian kähinät hyytävät selkäpiitä. Pahisroolien erikoismies Esa Ruuttunen lauloi eilen Scarpiana juhlaesityksensä, hän jäi eläkkeelle oopperalta. Ruuttusen lavaolemus on todella vakuuttava, suorastaan pelottava, vaikka ääni ei olekaan enää huippukunnossa. Mieleen jäi myös hänen roolityönsä viimesyksyisen Ring-sarjan kierona kääpiönä Alberichina - ilmiselvä Klonkku!

Olen kehunut Päivi Nisulaa aiemmin, ja kehun taas. Hän lauloi vahvan, kiinteän Toscan - tosin kenties liiankin kiinteän: ääneen olisi kaivannut myös jonkin verran herkkyyttä, jotta vaikutelma olisi ollut täydellinen.

Täytyy mainita vielä tämä: ensimmäisellä väliajalla joimme shampanjaa, joka ei ollut erityisen hyvää. Oopperallahan ei ole tarjota muuta shampanjaa kuin Veuve Cliquot'ta, joten tilasimme sitä. Mutta pettymys: noin pahasti pystyyn kuivunutta kuohuviiniä en ole juonut pitkiin aikoihin! Pullo oli ilmeisesti todella vanha, sillä juoman hedelmäisyys oli kaikonnut jonnekin ajat sitten.

Onneksi musiikki oli niin suurenmoista!

4 Comments:

At to huhtik. 28, 01:19:00 ip., Blogger koyha kirjoitti...

"...Oopperallahan ei ole tarjota muuta shampanjaa kuin Veuve Cliquot'ta..."

Juuri tähän se sosialismi vie! Veuve Cliquota, ei mitään muuta! Maksamme huippukorkeita veroja, mutta mitä saamme: väljähtynyttä Veuve Cliquota! Rahat menevät sosiaalipummien hyysäämiseen, ilmeisesti!
t. nimimerkki "Veronmaksaja"

 
At to huhtik. 28, 01:41:00 ip., Blogger Kulttuuria ja urheilua kirjoitti...

Parahin Veronmaksaja, eihän sitä samppanjaa toki sinun selkänahastasi revitty, vaan maksoin sen 8 e/lasi itse.

Mutta oopperalippu, se on eri asia; valtiohan tukee jokaista oopperalippua keskimäärin 135 eurolla. Siinä tanner tömisee ja aitaa kaatuu, kun me, hyvinvoiva keskiluokka, harrastamme kulttuuria!

 
At to huhtik. 28, 02:00:00 ip., Blogger koyha kirjoitti...

Siis ooppera ei shamppanjaa tarjonnutkaan, kuten alkuperäisessä tekstissä annettiin ymmärtää? Hyvä niin. Mutta on se silti epäkohta. Missä epäoikeudenmukaisuus räikeämmin voisi toteutua: Toscaa parvella, ja juomana jotain ruunankusta! Tätäkö varten isämme palelivat Talvisodassa! Helvetti, että pistää vihaksi! Kansa säästää vähistä rahoistaan päästäkseen oopperaan, ja mitä siellä on annettavana: parhaan äänensä himmentänyttä Ruuttusta, keskitasoista kuohuviiniä. Samaan aikaan vanhukset syövät puoli-ilmaista tillilihaa viihtyisissä palvelutaloissa, sosiaalipummit nostavat korvauksia fattassa, alimpienkin yhteiskuntaluokkien kakarat istuvat siisteissä koulurakennuksissa. Tätä minä sanoisin yhteiskunnalliseksi epäoikeudenmukaisuudeksi!
t. Veronmaksaja

 
At to huhtik. 28, 05:18:00 ip., Blogger Kulttuuria ja urheilua kirjoitti...

Ei tarjonnut ooppera kuohuvaa ei, itse piti ostaa. Onko sinulla Veronmaksaja aavistustakaan siitä, kuinka monta minuuttia ihminen joutuu työskentelemään, jotta kykenisi ansaitsemaan sen bruttosumman, joka tarvitaan kolmeen samppanjalasilliseen? Tosi monta!

Se on niin perin väärin, että ihminen joutuu itse maskamaan veronsa. Miksei valtio maksa niitä omasta pussistaan, valtiohan ne veroavarat sitten tuhlaakin!

 

Lähetä kommentti

<< Home