Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

12.5.05

Mina favoritfilmer

Joitakin vuosia sitten netissä oli mainio saitti, Moviecritic. Rekisteröityneet käyttäjät syöttivät sinne arvionsa elokuvista, ja viisas tietokone päätteli vastauksista, mitä elokuvia se suositteli kullekin katsottavaksi ja mitä ei.

Sitten lysti loppui, sillä ilmainen palvelu ajettiin rahojen puutteessa alas. Jäi suorastaan ikävä, sillä Moviecritic todellakin toimi.

Mutta nyt olen löytänyt korvikkeen - enkä vain korviketta, vaan vielä paremman saitin: ruotsalainen Filmtipset toimii samalla periaatteella, mutta sen käyttöliittymä on jouhevampi kuin Moviecriticin. Elokuvat on helppo löytää ja arvostella, ja oheispalveluna on tarjolla ties mitä arviointipalstaa ja keskustelufoorumia.

Joku voi tietysti pitää ruotsin kieltä jonkinlaisena esteenä. Kieltämättä ihan kaikkien leffojen nimet eivät heti hahmotu ruåtsiksi, mutta reipas valtaosa näyttää naapurimaan kielellä samalta kuin englanniksi tai suomeksikin. Sitä paitsi alkukieliset nimet ovat nekin helposti saatavilla.

Itse olen arvioinut tähän mennessä 642 elokuvaa. Ensimmäiset 400 tulivat helposti, mutta nyt pitää jo pinnistellä. Antamieni arvioitten perusteella Filmtipset suosittelee muun muassa Fellinin 8 1/2:a (se on tosiaan vielä näkemättä!), Ernst Lubitshin Ollako vai eikö ollaa ja Bergmanin Kesäyön hymyilyä.