Kulttuuria ja urheilua

Liikkuva humanisti harrastaa

21.3.05

Pinnallista pilkkaa

Lukaisin hupaisan opuksen. Ajatus-kirjat (joka kirjoittaa nimensä kielenvastaisesti ilman yhdysviivaa, kuten niin moni muukin pönttöpäinen firma nykyään) on julkaissut julkkistyrkkyjä piikittelevän kirjan Kuka kukin luulee olevansa.

Idea on hauska. Kirjan ulkoasu mukailee Kuka kukin on -teosta, mutta mukaan otetuista kerrotaankin ilkeitä "totuuksia". Valitettavasti toteutus ei ole yhtä hyvä kuin idea: koko juttu jää useimmiten aivan pintaan, suorastaan lööpitasolle. Moni henkilöartikkeli on pelkkää siteerausta jostain naistenlehden haastattelusta. Niinkin herkulliset henkilöt kuin Jukka Kajava ja Marco Bjurström on molemmat kuitattu samalla sitaatilla lehtijutusta, jossa Kajava teilasi Bjurströmin musikaaliohjauksen.

On kirjalla myös hetkensä. Kari Uotin kohdalla nauroin ääneen: "Kun hänet tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankilaan kasinotalouden aikana tehdyistä rötöksistä, vaati samanlaista kohtelua kuin Ulf Sundqvist, vaikkei tiettävästi ole SDP:n jäsen." Näin tehdään satiiria!

Mutta ei toimivan huumorin aina tarvitse olla satiiristaa, ei edes kosketuksissa todellisuuteen: eilisillä synttärijuhlilla jaksoimme pitkän aikaa, ja isolla porukalla, ihailla ja ihmetellä Alivaltiosihteerin laatua ja tuotteliaisuutta.